Welke terugkerende patronen en mechanismen herhalen zich en hoe kun je hier meer zicht op krijgen vanuit systemisch perspectief, zodat er ruimte komt om je op een andere manier tot jezelf en elkaar te verhouden? Aan de hand van een thema, kwestie of vraag gaan we het gesprek aan.
Het heeft geen zin om in verwijten over en weer te blijven hangen. Wel om deze terugkerende patronen te noemen om te onderzoeken hoe ze doorbroken kunnen worden en welke achtergrond zichtbaar oplicht als ingezoomd wordt op het gezin van herkomst en je eigen rol en aandeel in dit verhaal.
Ik maak gebruik van opstellingen in de ruimte zodat we meer actief gaan werken met het hele lichaam i.p.v. enkel cognitieve uitwisseling en analyse. Een opstelling kan meer fysiek duidelijk maken wat er gaande is. Het lichaam weet soms veel beter dan ons verstand wat er aan de hand is, en toont door het maken van een beweging of juist door het stagneren van de adem wat ligt opgeslagen in de tijd en gezegd of gedaan wil worden.
Soms is een enkel gesprek voldoende om met een andere blik te kunnen kijken. Het verwoorden van gedachten en gevoelens kan al structureren en inzicht geven. Ik werk per sessie. Na elke afspraak kun je bepalen wel of niet een vervolggesprek in te plannen.
Thema’s die besproken kunnen
worden tijdens de sessies
HOE ZORG JE ERVOOR ELKAAR NIET KWIJT TE RAKEN IN DE
HECTIEK VAN HET LEVEN EN DE WAAN VAN DAG?
Een soort relatie-APK. Om tijdig tijd in te plannen en jezelf en elkaar serieus te nemen en te checken ‘hoe staan we in de relatie tot elkaar?’
Partners kunnen het gevoel hebben uit elkaar gegroeid te zijn en weten de weg terug naar elkaar dan niet meer te vinden. Hoe kun je elkaar weer vinden?
HOE VOORKOM JE TE SNEL IMPULSIEVE BESLISSINGEN TE
NEMEN OP GROND VAN EMOTIES, ZONDER DAT JE EERST DE
RUST HEBT GENOMEN OM DE RELATIE EN JEZELF GOED TE
OVERDENKEN?
Voelen is belangrijk maar blijf te allen tijde ook nadenken. B.v. bij overspel en liefde voor derden. Jaloezie en krenking van het ego kunnen zo intens voelen dat je zwart/wit gaat denken en mogelijk rigoureuze besluiten gaat nemen waar je wellicht later spijt van krijgt. Of je verliest je in een romantische verliefdheid en vergeet de realiteit onder ogen te zien. Geef je relatie en jezelf de tijd om niet alleen te voelen maar ook weer meer helder te kunnen nadenken. Maar ook in werksituaties of vriendschappen kan te snel de conclusie worden getrokken dat er afstand en verwijdering is ontstaan en er geen nieuwe mogelijkheden meer zijn om het contact te continueren en zin te geven.
HOE ZORG JE ERVOOR DAT GRENSOVERSCHRIJDEND GEDRAG
STOPT EN ER EEN ANDERE VORM ONTSTAAT VAN MET ELKAAR
OMGAAN?
Grensoverschrijdend gedrag komt in allerlei vormen van relatie voor en daderschap en slachtofferschap kunnen wisselend op de voorgrond komen te staan. Verbaal of fysiek, agressief of seksueel, vanuit macht of onmacht, meestal ontstaat er een dynamiek van spelmatig gedrag waar mensen zich niet van bewust zijn. Zodra er bewustzijn is op deze dynamiek is verandering mogelijk. Grensoverschrijding vraagt om duidelijkheid en assertiviteit. Vanuit mijn jarenlange ervaring met zowel daders als slachtoffers schrik ik niet snel van heftige en zware problematiek. Wees welkom!
WAT IS ER NODIG OM DE ENERGIE EN FLOW TE LATEN
STROMEN ZODAT JE ELKAAR WEER KUNT VINDEN IN LIEFDE
EN INTIMITEIT ERVAART?
Hoe kun je jezelf weer laten inspireren en aansluiting vinden op de levensstroom? Hoe je eigen koers te varen en trouw te blijven aan je idealen, zonder uit contact te gaan en de verbinding met elkaar te verliezen?
HOE ZIN TE GEVEN AAN JE LEVEN? BETEKENIS AAN JEZELF EN
DE ANDER?
Vervreemding, eenzaamheid, verlatenheid, angst, paniek, verdriet en wanhoop; het hoort bij het leven. Maar hoe gaan we hiermee om? In onszelf, maar ook in relatie tot de ander? Bij wie kun je nog terecht met levensvragen? Er is een ruimte ontstaan tussen geestelijk verzorgers en professionele psychosociale hulpverlening, een tussengebied waarin we zoeken naar wat ons houvast kan bieden. Dirk de Wachter (psychiater en psychotherapeut), heeft opgemerkt dat het streven naar geluk als levensdoel een vergissing is. Streven naar zin en betekenis zou daarentegen hetgeen zijn waar het leven om draait. We vragen ons af wat er mis is met ons leven. Er is niets mis, maar we zijn ons kompas kwijt. Werkelijk in contact staan voedt ons leven en onze eigenwaarde. Investeer daarin.
Tarieven
Tarief individueel gesprek: €110
Tarief voor een gezamenlijk gesprek: €140
Duur van een gesprek rond de 75 minuten.